Przepyszne ciasto na soku owocowym o intensywnym smaku pomarańczy.
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
3/4 szkl cukru
Masa z sokiem:
650 ml wody
100 ml syropu pomarańczowego sunquick
3 budynie śmietankowe
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa z bitą śmietaną:
0,5 l śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szkl wody
+ 3-4 kostki gorzkiej czekolady
Białka na biszkopt ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, dalej ubijając. Teraz wyłączamy mikser. Do masy przesiewamy mąki i mieszamy delikatnie łyżką. Przelewamy masę do prostokątnej formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Przygotowujemy masę z sokiem. Sok rozprowadzamy w wodzie. 500 ml wody zagotowujemy z cukrem, a w pozostały sok mieszamy z budyniami i mąką ziemniaczaną. Dodajemy do gotującego się soku i gotujemy budyń. Masę studzimy i wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugim blatem.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl wrzątku i studzimy.Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem i pod koniec dodajemy ostudzoną żelatynę, mieszamy. Gotową masę wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy startą gorzką czekoladą.
Smacznego !