Proste i szybkie ciasto z malinami i lekka pianką z dodatkiem galaretki. Całość wykończona malinami oblanymi czekoladą.
Składniki:
Biszkopt:
150 g mąki
25 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody
szczypta soli
45 g masła
125 g cukru pudru
2 duże jajka
60 ml mleka
1 łyżka oleju roślinnego
Masa:
1/2 l śmietany 30%
2 galaretki malinowe
1 szkl malin
100 g cukru pudru
Dodatkowo:
300 g malin
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 – 3 łyżki mleka
1 garść płatków migdałowych
Biszkopt: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Formę posmaruj masłem i wysyp mąką. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól wymieszać w misce. Mikserem na średnich obrotach ubić z masło z cukrem, aż do uzyskania kremowej konsystencji, dodawaj po jednym jajku, wbijając kolejne dopiero po rozpuszczeniu poprzedniego. Miksując na małych obrotach, stopniowo dosypywać suchych składników, każdą kolejną warstwę polewając czekoladą, mlekiem i olejem. Rzadkie ciasto przekładać do formy i piec ok. 40 minut. Odstawić do ostudzenia.
Galaretki rozpuszczamy w 1 szkl wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy galaretka zacznie tężeć, szybko ubijamy śmietankę na sztywno z cukrem pudrem. Mieszamy z tężejącą galaretką. Wylewamy na ostudzone ciasto w tortownicy.
Wierzch posypujemy świeżymi malinami.
Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej i polewamy po wierzchu ciasta, posypujemy płatkami migdałów.
Odstawiamy na noc do lodówki by dobrze stężało.
Smacznego!