Menu+

Ciasto z musem truskawkowym

Opublikowano 23 marca, 2010 w Ciasta



Mus z truskawek na słodkim migdałowym spodzie. Ciacho łatwe w przygotowaniu i smaczne.

Składniki:
3 łyżeczki żelatyny
50 dag truskawek
1/2 szkl cukru
1 szkl kremówki
15 dag gęstej śmietany
2 jajka
1 cukier waniliowy
po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
3 łyżki mielonych migdałów
łyżka cukru pudru

Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Umyte truskawki miksujemy z 5 dag cukru zostawiając kilka do dekoracji. 200 ml kremówki ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do truskawek, mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy ubitą kremówkę i kwaśną śmietanę. Przelewamy do płaskiego naczynia i pozostawiamy na noc do zastygnięcia.

Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka, a następnie delikatnie mieszamy z przesianymi mąkami i orzechami. Wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formę, najlepiej na tartę wypełniamy ciastem. Pieczemy ok 10 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Na przygotowane ciasto wykładamy mus truskawkowy łyżką do lodów. Ozdabiamy pozostałymi truskawkami.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



3 komentarze

  1. wygląda pysznie 🙂

  2. Ależ ja za Tobą nie nadążam, przed chwilą oglądałam „Ządło osy” a tu już nowy smakołyk, piękne z pysznym musem 🙂

    • Hehe Samantha, bo ja uwielbiam te ciasta z truskawkami 😀 i znikają tak szybko jak pojawiają się wpisy 😉

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *