Pyszne ciasto z bakaliami na kruchych spodach z bezą, przełożone kakaowym kremem. Inspiracja.
Składniki:
Ciasto kruche:
300g mąki pszennej
150g masła
80g cukru
2 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany
Beza:
4 białka
100g cukru
1 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
200g ulubionych bakalii (u mnie rodzynki, sliwki suszone, morele, skorka pomaranczowa)
200g orzechów włoskich
Masa:
100g cukru
1/2 szklanki wody
1 czubata łyżka kakao
3 żółtka
150g masła
Ze składników na ciasto kruche zagnieść ciasto o jednolitej konsystencji. Włożyć do woreczka i odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć, podzielić na 2 częśći i rozwałkować tak by wyłozyć blaszkę o wymiarach ok 20×30 cm. Na ciasto wyłozyć dżem porzeczkowy i posypać bakaliami. Białka ubić z cukrem na sztywno i wylozyć na spody z bakaliami, wierzch bazy posypać orzechami włoskimi. Tak przygotowane blaty upiec 30 minut w 180 stopanich. Upieczone blaty odstawić do wystygnięcia.
Przygotować masę. Cukier z wodą i kakao zagotować i odstawić. Żółtka ubić mikserem na jasny kolor i dodać 2 łyżki gotowanej masy. Zmiksować i całość przelać do reszty gotowanej masy i cały czas miksować by masa zgęstniala.
Masło utrzeć na jasny puszysty krem i dodawać przygotowanę masę, cały czas miksując. Gotowym kremem przełożyć blaty z bakaliami. Odstawić w blaszce do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
2 Responses
Super!! <3
bardzo smaczne ciasto 😉