Pyszne ciasto makowo- bezowe z delikatnym budyniowym kremem, do tego słodko- kwaśna konfitura z wiśni.
Składniki:
Ciasto:
8 białek
szczypta soli
150 g drobnego cukru do wypieków
4 żółtka
150 g suchego maku
100 g wiórków kokosowych
100 g zmielonych migdałów
Krem:
2 szklanki mleka
125 g drobnego cukru do wypieków
1 cukier wanilinowy 16 g
4 żółtka
40 g skrobi ziemniaczanej
świeżo otarta skórka z 2 cytryn
2 łyżki soku z cytryny
150 g masła
Poncz:
50 ml likieru limoncello (lub soku z cytryny)
50 ml wody
+
słoiczek konfitury wiśniowej
Najpierw przygotowujemy blaty. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier. Następnie kolejno dodajemy żółtka dalej ubijając. Wyłączamy mikser i dodajemy mak, wiórki kokosowe i mielone migdały- mieszamy delikatnie szpatułką.
Formę o wymiarach 32 x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy ok 20 minut w 170 stopniach. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
W garnuszku zagotowujemy mleko z cukrem waniliowym, doprowadzamy do wrzenia i natychmiast zdejmujemy z kuchenki.
Żółtka ubijamy mikserem do białości i dodajemy mąkę ziemniaczaną, dalej ubijamy do otrzymania konsystencji pasty. Dodajemy 200 ml wrzącego mleka i miksujemy do połączenia. Tak zahartowaną masę jajeczną przelewamy do reszty mleka i mieszamy. Gotujemy ok 1 minutkę do uzyskania budyniu. Przykrywamy folią i pozostawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy do białości, dodajemy sok i skórkę z cytryny, dodajemy stopniowo ostudzony budyń, mieszamy do połączenia.
Składniki ponczu wymieszać.
Składamy ciasto. Pierwszy z blatów układamy w formie i nasączamy połową ponczu- wykładamy konfiturę z wiśni, na to 2/3 kremu budyniowego, na to drugi blat, reszta kremu i posypujemy podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. Można ozdobić wierz dodatkowymi wiśniami przed podaniem.
Smacznego!