Popularne ciasto snickers, tym razem w wersji z orzechami pecan i kajmakiem. Pyszne ciasto, dość pracochłonne ale naprawdę warte świeczki. Inspiracja.
Składniki:
Ciasto:
7 jajek
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl cukru
Ciasto orzechowe:
250 g mielonych orzechów pecan
3/4 szkl cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 białek
Masa:
5 żółtek
1/2 szkl mleka
1/2 szkl cukru
300 g masła
2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
+
puszka mleka skondensowanego
garść orzechów pekan
Puszkę mleka skondensowanego gotujemy przez 3 h. Przekładamy zawartość do miseczki żeby dokładnie wymieszać i przy okazji szybciej ostudzić.
Ciasto ciemne – Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec dodajemy cukier, następnie dodajemy po jednym żółtku dalej miksując na średnich obrotach, zmniejszamy obroty na najniższe i dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy aż wszystko się połączy. Z ciasta pieczemy dwa blaty przez 35 minut w 175 stopniach.
Ciasto orzechowe – Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder, miksujemy i mieszamy z mielonymi orzechami, mąkami i proszkiem do pieczenia. Pieczemy w tej samej formie co ciemne ciasto równiez 35 minut w 175 stopniach.
Krem- Żółtka roztrzepujemy z mlekiem i cukrem, zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło ubijamy na jasną puszystą masę i łączymy z masą z żółtek oraz ekstraktem z wanilii.
Składamy ciasto. Na dno formy wkładamy jeden ciemny blat, wykładamy 2/3 masy z żółtkami, na to ciasto orzechowe, mleko skondensowane, znów ciemne ciasto i reszta kremu z żółtek. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami pecan.
Smacznego!