Pyszne ciasto z mocno nasączonymi alkoholem śliwkami i czekoladowym biszkoptem i czekoladową polewą.
Składniki:
Cisto:
5 jajek
6 kopiastych łyżek cukru
2/3 szkl mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
250 ml śmietany 30 %
100 g czekolady
100 g suszonych śliwek kalifornijskich
100 ml wódki lub rumu
cukier puder do smaku
+
2 łyżki powideł śliwkowych
1 polewa czekoladowa
Śliwki na noc zalewamy alkoholem. Następnego dnia kroimy je w paseczki.
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku dalej ubijając. Wyłączamy mikser i dodajemy przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do formy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy by przestygła. W tym czasie ubijamy kremówkę na sztywno, dosładzamy cukrem pudrem. Dodajemy powoli przestudzoną czekoladę oraz 2/3 posiekanych śliwek.
Ciasto rozkrawamy na dwa blaty i przekładamy kremem.
W małym garnku podgrzewamy powidła i pokrywamy nimi wierzch ciasta. Na powidła wylewamy polewę czekoladową i posypujemy pozostałymi śliwkami po wierzchu.
Wstawiamy do lodówki aż masa zastygnie.
Smacznego!
7 odpowiedzi
Poproszę o kawałek. Spory kawałek 🙂
A proszę bardzo częstuje 😉
Wygląda cudownie: tak bogato i mocnoczekoladowo:) Ciekawa jestem smaku… Oj zjadłabym:)
Trzeba upiec i się przekonać, jak lubisz śliwki w czekoladzie to i ciasto na pewno przypadnie Ci do gustu
Uwielbiam śliwki w czekoladzie:)) Na pewno wypróbuję Twój przepis:)
Boskie… Zwłaszcza na taką okropną pogodę jak teraz, dawka czekolady idealna 🙂
Dokładnie jak nie ma słońca to chociaż czekoladkę