Pyszne ciasto w kolorze bohatera bajek. Delikatne i rozpływające się w ustach. Inspiracja.
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
60g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wody
Masa budyniowa:
900 ml zielonego soku typu Kubuś, Pysio
3 budynie waniliowe bez cukru
2 łyżki cukru
200 g masła
Pianka:
500 ml śmietany kremówki
1 zielona galaretka
2 łyżki cukru pudru
+
1 zielona galaretka
ok 300 g delicji
Zaczynamy od biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Potem kolejno po jednym żółtku. Wyłączamy mikser i delikatnie mieszamy z przesianą mąką. Przekładamy do blachy o wymiarach 35×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Przygotowujemy masę budyniowa. Sok zagotowujemy z cukrem (odlać trochę do rozmieszania budyniu !). Pozostały sok mieszamy z budyniami i dodajemy do gotującego się soku. Energicznie mieszamy aż budyń zgęstnieje. Studzimy całkowicie. Masło ubijamy na jasną puszystą masę i dodajemy do niej po łyżce budyniu cały czas miksując.
Masę budyniowa wykładamy na ostudzony biszkopt. Na budyniu układamy delicje. Wstawiamy ciasto do lodówki. Przygotowujemy piankę.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć ubijamy śmietanę z cukrem na sztywno. Mieszamy z tężejącą galaretką. Masę wykładamy na warstwę delicji. Wstawiamy do lodówki.
Gdy pianka zastygnie pozostałą galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i tężejącą wylewamy na ciasto.
Wstawiamy ciasto na noc do lodówki.
Smacznego!