Menu+

Ciasto „Pyszny Duduś”

Opublikowano 20 września, 2018 w Ciasta



Przepis z rodzinnej biblioteczki, pyszne ciasto, które łatwo i szybko się robi.

Składniki:
Ciasto żółte:
5 żółtek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 olejku arakowego
Ciasto makowe:
5 białek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 szkl maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 olejku migdałowego
Masa:
0,5 l śmietany kremówki 30 lub 36 %
2 galaretki wiśniowe
Polewa:
80 g masła
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody – wszystkie składniki wymieszać w garnku z grubym dnem i gotować do rozpuszczenia.

Potrzebujemy dwie blaszki o wymiarach ok. 35×25 cm lub jedna ale wtedy będziemy piec placki jeden po drugim.

Przygotowujemy ciasto żółte – żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat, mieszamy do połączenia składników. Ciasto będzie gęste i będzie go dosyć mało, ale to nic potem spuchnie pod wpływem masy. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem, równomiernie rozprowadzamy i pieczemy ok 15-20 minut w 180 stopniach.

Przygotowujemy ciasto białe- Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier. Mieszamy delikatnie z makiem, mąką, proszkiem do pieczenia i olejkiem migdałowym. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na dwa blaty.

Przygotowujemy masę- galaretki rozpuszczamy w 1,5 szkl wrzącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć mieszamy z lekko tylko spienioną śmietaną. Gdyby masa była nadal dość płynna to można ją wstawić na trochę do lodówki aż zacznie tężeć.

Składamy ciasto. W blasze układamy jeden blat ciasta z makiem na to wykładamy połowę masy, przykrywamy ciastem żółtym, wykładamy drugą połowę masy i przykrywamy ciastem z makiem. Wierzch polewamy czekoladową polewą.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *