Ciasto popapraniec

Choć nazwa tego ciasta może nie brzmi ciekawie, to jest naprawdę dobre, dużo się w nim dzieje, ale ja lubie takie połączenia.

Składniki:
Ciasto:
7 jaj
1 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl cukru
1/4 szkl oleju
1/2 szkl maku
2 łyżki kakao
1/2 szkl wiórków kokosowych
Budyń:
2 szkl mleka
1/4 szkl cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
+
250 g masła
400 g dżemy jagodowego
2 galaretki z owoców lesnych

Galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu i odstawić do ostudzenia.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, a następnie po jednym żółtku, dalej miksując. Całość delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać olej i wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao, do drugiej mak a do trzeciej wiórki koksowe. Ciasto wykładać na blachę w kratkę i wymieszać widelcem by powstał marmurkowy wzorek. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach, studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

Przygotować budyń. Mleko wlać do garnka, zostawiając 1/4 szkl i wymieszać z resztą składników. Mleko zagotować, dodać resztę wymieszaną z mąką i cukrem i ugotować budyń i ostudzić.

Masło ubić na białą, puszystą masę i stopniowo dodawać ostudzony budyń, ubijać do dokładnego połączenia.

Do blaszki na ciasto włożyć jedną cześć ciasta, wyłożyć krem, przykryć drugą częścią, na to wyłożyć warstwę dżemu jagodowego i całość zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

Mogą Ci posmakować...

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search