Pyszne ciasto na czekoladowym biszkopcie z kokosową wkładką, ananasowym budyniem, kawałkami ananasów, rodzynkami i czekoladą. Przepis znalazłam tu, ale dokonałam pewnych zmian, łącznie z nazwą która pasuje mi do tego ciasta bardziej.
Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
7 jaj
2 łyżki kakao
1 szkl cukru
5 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wkładka kokosowa:
5 białek
20o g cukru
150 g wiórków kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń ananasowy:
1 puszka ananasów ( ok. 460 g)
5 żółtek
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
200 g masła
Dodatkowo:
200 g rodzynek
1/2 szkl rumu
1 tabliczka czekolady gorzkiej
1 łyżka masła
120 g śmietanki 36 %
Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na całą noc lub na czas przygotowania ciasta, będą nam potrzebne na końcu.
Zaczynamy od czekoladowego biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier dalej ubijając, aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wyłączamy mikser i przesiewamy do masy mąkę i kakao. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy 23x 33 wyłożonej pergaminem i pieczemy ok 30 minut w 170 stopniach. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
Przygotowujemy wkładkę kokosową. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier dalej ubijając, aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Wyłączamy mikser i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Przekładamy do takiej samej formy w której piekliśmy biszkopt. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach.
Przygotowujemy budyń ananasowy. Z ananasów zlewamy cały sok, dolewamy tyle wody żeby powstało 0,5 l płynu.Odlewamy pół szklanki a resztę zagotowujemy . Z pozostałym sokiem mieszamy za pomocą trzepaczki żółtka, cukier i obie mąki. Gdy sok się zagotuje dolewamy mieszankę i gotujemy aż powstanie budyń. Studzimy całkowicie.
Masło ubijamy na jasną i puszystą masę i dalej ubijając stopniowo dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Miksujemy do połączenia składników. Wyłączamy mikser i mieszamy budyń z pokrojonymi w kawałki ananasami.
Składamy ciasto. W blaszce układamy najpierw jeden blat biszkoptowy, na to wykładamy 1/3 budyniu ananasowego. Nakrywamy wkładką kokosową, wykładamy znów 1/3 budyniu i przykrywamy drugim biszkoptem. Wykładamy pozostały budyń.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy ze śmietanką i masłem do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy rodzynki, mieszamy. Wylewamy polewę na wierzch ciasta.
Składamy w lodówce 24 h. Im dłużej stoi tym jest lepsze.
Smacznego!
Jedna odpowiedź
Komentarz