Pyszne ciasto o niesamowitym wyglądzie. Inspiracja.
Składniki
Ciasto jasne:
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju
Ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
Krem budyniowy:
1 3/4 szklanki mleka
budyń śmietankowy bez cukru
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy 16g
1 kostka miękkiego masła
Dodatkowo:
2 zielone galaretki + 2 łyżki cukru
paczka okrągłych biszkoptów 180g
Krokant (przepis na domowy krokant tutaj)
Do nasączenia:
1 łyżeczka kopiasta kawy
0,5 szklanki wrzątku
1 łyżeczka cukru
Polewa czekoladowa:
15 dag masła
2 łyżki mleka
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
Na początku rozrabiamy galaretki z cukrem w 1 szklance wrzątku. Odstawiamy.
Przygotowujemy ciasto. Na początku ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier. Wyłączamy mikser i mieszamy delikatnie z pozostałymi składnikami. Mąkę najlepiej powoli przesiewać, żeby nie było grudek.
W osobnej misce żółtka ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, a także olej. Dokładnie mieszamy.
Blaszkę o wymiarach 23×33 wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na zmianę trochę ciasta ciemnego, trochę jasnego. Na koniec delikatnie mieszamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 35 minut. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
Podczas pieczenia przygotowujemy budyń. Mleko ( trochę odlać do wymieszania z proszkiem budyniowym) zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy rozmieszany z pozostałym mlekiem budyń i gotujemy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Przestudzony budyń ucieramy z miękkim masłem na jednolita masę.
Kawę zaparzamy w 1/2 szkl wrzątku i mieszamy z cukrem. Studzimy.
Pierwszy blat ciasta układamy w blasze. Wykładamy na to 1/2 kremu budyniowego. Na krem układamy biszkopty nasączane w kawie. Na to wylewamy tężejącą galaretkę. ( ja po tym włożyłam ciasto do lodówki,żeby galaretka mocniej stężała). Na galaretkę resztę kremu budyniowego. Przykrywamy drugim blatem.
Składniki polewamy zagotowujemy w garnuszku, studzimy lekko i wylewamy na ciasto. Posypujemy krokantem (ewentualnie orzechami). Chłodzimy przez noc w lodówce.
Smacznego!
6 Responses
Super wygląda, też robiłam je kiedyś i chyba muszę potworzyć .Pozdrawiam
Bardzo smaczne wyszło ja też na pewno powtórzę przy jakiejś okazji 😉
słyszałam, że ta ciasto jest przepyszne:) wygląda cudownie i bardzo kusząco:)
Polecam spróbować;) Pozdrawiam
A kto zna kolejnosc przełożenia?
Kolejność przełożenia podana jest w przepisie proszę dokładnie przeczytać do końca