Uniwersalny przepis na idealne ciasto. Bardzo prosty i niezawodny. Z tego przepisu wyjdą dwie cienkie i chrupiące pizze lub jedna na grubszym cieście.
Składniki:
Zaczyn:
20 g drożdży
2 płaskie łyżki cukru
1/2 szkl letniego mleka
3 kopiaste łyżki mąki
Ciasto:
gotowy zaczyn
250 g mąki
1 łyżeczka soli
ok. 1/2 szkl ciepłej wody
Ciasto przygotowałam za pomocą robota kuchennego z końcówką do zagniatania ciasta, lecz można to zrobić tradycyjną metodą.
Na początku przygotowujemy zaczyn. Jak przygotować idealny zaczyn pisałam wcześniej, więc można zajrzeć tutaj.
Gdy zaczyn będzie już gotowy przekładamy go do misy miksera i dodajemy mąkę, sól oraz wodę.
Zagniatamy ciasto aż „zlepi” się w jednolitą i nielepiącą się bryłę. W miarę potrzeby dodajemy wodę lub mąkę.
Zagniecione ciasto przekładamy do miseczki, nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Ciasto pozostawiamy tak aż wypełni całą miskę, czyli na około 1 h.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy jeżeli chcemy mieć cienką pizzę. Lub wałkujemy całość na grubszą pizzę.