Rosyjskie ciasto, które do złudzenia przypomina mrowisko, z kajmakiem i kruchym ciastem, bardzo słodkie i pyszne.
Składniki:
3 szkl mąki pszennej
113 g masła
1 jajko
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka octu
1/2 szkl śmietany 18 %
+ mak do dekoracji
Krem:
360 g masła
1 puszka mleka skondensowanego ugotowanego
1/2 szkl orzechów laskowych
Masło zagnieść z mąką i szczyptą soli. Dodać jajka, cukier sodę, ocet i śmietanę, wszystko razem zagnieść ręcznie lub w mikserze za pomocą haka do zagniatania ciasta. Ciasto zawinąć szczelnie i włożyć do zamrażarki na ok. 1 h, żeby stwardniało.
Po tym czasie podzielić na mniejsze części i zmielić w maszynce do mielenia, by powstały takie jakby sznureczki.
Rozłożyć na blaszkach do pieczenia w miarę możliwości, żeby ciasto się nie sklejało. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 20 minut, aż ciasto się zrumieni. Po tym czasie wyjąć i wystudzić. Ostudzone ciasto pokruszyć na kawałki i wymieszać z posiekanymi orzechami laskowymi.
Przygotować krem, masło ubić z mlekiem skondensowanym do połączenia składników. Do masy wrzucić kawałki ciasta z orzechami i wymieszać wszystko razem. Z masy uformować mrowisko, można łyżką lub rękami w rękawiczkach. Całość posypać makiem. Wstawić do lodówki na kilka godzin by zastygło.
Smacznego !