Pyszne ciasto marchewkowe o cytrusowym posmaku z polewą śmietankową i orzechami włoskimi.
Składniki:
2 szkl mąki
4 jajka
1,5 szkl cukru
2 szkl startej drobno marchewki
skórka otarta z jednej cytryny
175 g masła
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wierzch:
100 g serka śmietankowego takiego kanapkowego
100 g masła
1 szkl cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szkl posiekanych orzechów włoskich
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do schłodzenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę, dodajemy marchewkę i mieszamy. Dodajemy mąkę, skórkę z cytryny, sodę, cynamon i ekstrakt waniliowy. Na koniec dodajemy roztopione masło. Ciasto przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50 minut w 180 stopniach. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Przygotować polewę. Masło i serek utrzeć z cukrem i ekstraktem z wanilii. Posmarować wierzch ciasta i posypać orzechami włoskimi.
Smacznego!
2 Responses
Bardzo ciekawy przepis 🙂
Polecam, ciasto jest na prawdę smaczne