Pyszne i delikatne ciasto, które przypomina w smaku batona „Lion”. Bez pieczenia, więc łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
350 – 400 g herbatników
500 g mascarpone
460 g – 1 duża puszka kajmaku
660 ml śmietany kremówki
3 opakowania śmietan-fixu
3 łyżki cukru pudru
Polewa lustrzana:
50 g masła
50 g cukru pudru
50 ml śmietanki 36 %
2 łyżki kakao
1 łyżka wrzątku
1/2 łyżeczki żelatyny
Tortownice o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami. Na herbatniki wykładamy masę kajmakową (można ją podgrzać, by lepiej się rozprowadzała). W puszce zostawiamy ok. 2 łyżki masy kajmakowej do następnej warstwy ! Na to wykładamy kolejną warstwę herbatników.
Serek mascarpone mieszamy z pozostawioną masą kajmakową i wykładamy na herbatniki, znów przykrywamy warstwa herbatników.
Kremówkę ubijamy i pod koniec dodajemy śmietan-fixy oraz cukier puder, jeszcze chwilę ubijamy i wykładamy na herbatniki. Ponownie przykrywamy herbatnikami. Chowamy ciasto do lodówki na czas przygotowania polewy.
Przygotowujemy polewę- żelatynę wymieszać z wrzątkiem. W rondelku rozpuścić masło, cukier, śmietanę i kakao, zagotować, zdjąć z ognia. Dodać rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać. Odstawić aż przestygnie i zgęstnieje. Półpłynną polewę wylać na schłodzone ciasto.
Odstawić ciasto, najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego !