Jak wszystkie ciasta z kajmakiem pyszności, wilgotne, rozpływające się w ustach, a zarazem chrupiące. Inspiracja.
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
60 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wody
Masa migdałowa:
150 g cukru
3 łyżki mleka
2 łyżki miodu
150 g masła
300 g płatków migdałowych
Bita śmietana:
350 g śmietanki 30-36 %
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Kakaowa bita śmietana:
500 g śmietanki 30-36 %
1 łyżka cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1,5 łyżki kakao
+
puszka kajmaku
250 ml kawy
ok 200g podłużnych biszkoptów
czekolada do posypania
Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier, wymieszać. Kolejno dodawać po jednym żółtku, zmiksować. Zmienić obroty na najniższe i dodać mąki wymieszane z proszkiem oraz wodę, delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy i piec 25 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto ostudzić. Włożyć do formy i rozsmarować na nim kajmak.
Przygotować masę migdałową. Cukier, masło i miód rozpuścić w garnku. Gdy wszystkie składniki się połączą dodać płatki migdałowe i wymieszać, podgrzewać jeszcze chwilę aż masa zgęstnieje. Ciepłą wyłożyć na biszkopt z kajmakiem. Odstawić do ostygnięcia.
Przygotować bitą śmietanę. Żelatynę namoczyć 5 minut w 40 ml wody, następnie podgrzać do rozpuszczenia i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno i dodać cukier. Pod koniec powoli dodać ostudzoną żelatynę. Śmietanę przełożyć na ostudzoną masę migdałową. Na to układamy biszkopty moczone w kawie.
Przygotowujemy kakaową bitą śmietanę. Żelatynę namoczyć 5 minut w 60 ml wody, następnie podgrzać do rozpuszczenia i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno i dodać cukier i kakao. Pod koniec powoli dodać ostudzoną żelatynę. Masę wyłożyć na biszkopty i wierzch posypać startą czekoladą.
Smacznego!