Pyszne, lekkie ciasto przypominające w smaku popularne delicje. Przepis pochodzi z moich wypieków.
Składniki:
Biszkopt:
2 duże jajka
50 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
70 g cukru
Galaretka:
2 galaretki pomarańczowe
2 pomarańcze
Mus czekoladowy:
200 g czekolady gorzkiej
3 łyżki soku z pomarańczy
30 g masła
3 duże jajka
50 g cukru
100 ml śmietanki 36 %
Biszkopt- białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku, dokładnie mieszamy.Na koniec delikatnie mieszamy z obiema makami. Wylewamy do tortownicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu całkowicie studzimy.
Dwie galaretki rozpuścić w 750 ml wody i odstawić. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na ostudzony biszkopt w tortownicy. Wtykamy cząstki pomarańczy w galaretkę. Odstawiamy do stężenia.
Przygotowujemy mus. W garnuszku rozpuścić czekoladę z sokiem pomarańczowym i masłem. Pozostawić do ostudzenia. W tym czasie ubić 3 białka z cukrem na sztywną pianę. Do rozpuszczonej i ostudzonej czekolady dodać zaś żółtka i wymieszać dokładnie. Dodać połowę ubitych białek i delikatnie wymieszać. Następnie ubić w oddzielnej miseczce śmietankę na sztywno i wymieszać z masą. Potem dodać drugą połowę białek i znów dokładnie połączyć. Mus wylać na stężałą galaretkę. Ciasto włożyć do lodówki na ok 12h i oprószyć wierzch kakao.
Smacznego!