Menu+

Ciasto cytrynowe z borówkami

Opublikowano 31 lipca, 2013 w Ciasta



ciasto cytrynowe z borówkami

Pyszne jogurtowe ciasto cytrynowe ze świeżymi borówkami.

Składniki:
2 szkl mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
100 g masła
1 szklanka cukru
2 jajka
2 szklanki borówek
2 łyżki skórki z cytryny
1/2 szkl jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny Limmi
2-3 łyżki cukru pudru

 W miseczce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól i skórkę z limonki.
Dodajemy borówki, mieszamy delikatnie. Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku dalej ubijając. Na koniec dodajemy jogurt i mieszamy delikatnie z suchymi składnikami. Przekładamy do formy i pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach. Studzimy i dekorujemy lukrem przygotowanym z soku cytrynowego wymieszanego z cukrem pudrem.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



2 komentarze

  1. świetne połączenie, kiedyś ktoś mnie częstował takim ciastem i pamiętam, że bardzo mi smakowało.

    • Jest wyśmienite polecam 😉

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *