Pyszne jogurtowe ciasto cytrynowe ze świeżymi borówkami.
Składniki:
2 szkl mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
100 g masła
1 szklanka cukru
2 jajka
2 szklanki borówek
2 łyżki skórki z cytryny
1/2 szkl jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny Limmi
2-3 łyżki cukru pudru
W miseczce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól i skórkę z limonki.
Dodajemy borówki, mieszamy delikatnie. Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku dalej ubijając. Na koniec dodajemy jogurt i mieszamy delikatnie z suchymi składnikami. Przekładamy do formy i pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach. Studzimy i dekorujemy lukrem przygotowanym z soku cytrynowego wymieszanego z cukrem pudrem.
Smacznego!
2 Responses
świetne połączenie, kiedyś ktoś mnie częstował takim ciastem i pamiętam, że bardzo mi smakowało.
Jest wyśmienite polecam 😉