Lekkie, cytrynowe ciasto w sam raz na upalne dni. Inspiracja.
Składniki:
Na biszkopt:
3 jajka
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ziarenka z 1 laski wanilii
sok z 1 cytryny
Na piankę:
2 opakowania śnieżki
2 opakowania galaretki cytrynowej
2 szkl mleka
Wierzch ciasta:
2 galaretki cytrynowe
500ml śmietany 30%
2 fixy do śmietany
4 łyżki cukru pudru
skórka starta z 1 cytryny
Najpierw przygotowujemy biszkoptowy spod. jajka ubijamy z cukrem, pod koniec dodajemy sok z cytryny i ziarenka z laski wanilii. Całość mieszamy z obiema mąkami i proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok 15 minut w 190 stopniach.Studzimy.
Przygotowujemy piankę. Dwie galaretki rozpuszczamy w 1,5 szkl wrzątku. Schładzamy aż zacznie tężeć. Śniezki ubijamy z mlekiem i dodajemy tężejącą galaretkę. Miksujemy az wszystko się połączy. Przekładamy masę na ostudzony spód biszkoptowy. Wstawiamy do lodowki by masa zastygła.
Pozostałe 2 galaretki rozpuszczamy w 1 l wody i gdy zaczną tężeć wylewamy na warstwę pianki. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Na koniec ubijamy śmietankę z cukrem i fixami i wykładamy szprycą z okrągłą końcówką na wierzch ciasta, posypujemy skórką startą z cytryny.
Smacznego!