Menu+

Ciasto „cygańskie”

Opublikowano 3 lipca, 2018 w Ciasta



Bardzo dobre i kolorowe ciasto z galaretkami. Inspiracja.

Składniki
baza ciasta:
9 białek
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka oleju
ciasto białe:
1/4 bazy
2 łyżki wiórek kokosowych
2 łyzki maku
ciasto żółte:
1/4 bazy
4 żółtka
łyżka mąki pszennej
ciasto różowe:
1/4 bazy
opakowanie różowego kisielu
ciasto kakaowe:
1/4 bazy
1 łyżka kakao
masa:
6 rożnokolorowych glalaretek
600 g serka waniliowego homogenizowango
Polewa:
2 łyżeczki kakao deserowego
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki mleka
100 g masła lub margaryny
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50 ml gorącej wody

4 galaretki przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu i pozostawiamy do stężenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Następnie mieszamy z maką, proszkiem do pieczenia i olejem. Tak przygotowan bazę ciasta dzielimy na 4 części. Do jednej dodajmy 2 łyżki wiórek kokosowych i 2 łyżki maku. Do drugiej żółtka i mąkę. Do trzeciej kisiel malinowy, a do czwartej kakao. Tak przygotowane ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia dając na przemian po 2 łyżki każdego koloru ciasta. Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach, studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

2 pozostałe galaretki rozpuszczamy w 3/4 szkl. wody i studzimy. Mieszamy z serkiem, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę kolorowe galaratki. Masę wylewamy na jeden blat ciasta i przykrywamy drugim.

Robimy polewę. Wszytskie składniki na polewę oprócz żalatyny rozpuszczamy w rondelku. Do gorącej masy dodajemy żelatynę i rozpuszczamy dokładnie. Odstawiamy by polewa trochę przestygła i polewamy nią ciasto.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *