Kruche ciasteczka przełożone galaretka malinową, z orzechami zatopionymi w czekoladzie. Inspiracja Sól i Pieprz.
Składniki: (ok. 20 szt)
200 g mąki
50 g mielonych orzechów włoskich
100 g cukru
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
1 jajko
100 g schłodzonego masła
150 g galaretki malinowej
100 g gorzkiej czekolady
20 szt połówek orzechów włoskich
Mąkę mieszamy z mielonymi orzechami i przyprawami. Dodajemy jajko, pokrojone na kawałki masło i zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut owinięte folią. Po tym czasie wałkujemy na obsypanej mąką stolnicy na grubość ok 3mm i wycinamy kieliszkiem kółka. Przekładamy na wyłożoną pergaminem blachę. Pieczemy ok 12 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Galaretkę lekko podgrzewamy i smarujemy nią ciasteczka, przykrywamy drugim ciasteczkiem.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i nakładamy po trochu na każde ciasteczko i dociskamy po połówce orzecha. Pozostawiamy do zastygnięcia czekolady.
Smacznego!