Kruche maślane ciasteczka w upiornej odsłonie.
Składniki:
250 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
Lukier królewski:
90 białka
450 g cukru pudru
7 kropel soku z cytryny
kolorowe barwniki spożywcze
Z mąki, masła, żółtek, cukru pudru i szczypty soli zagniatamy kruche ciasto. Owijamy folią i wkładamy na 1 h do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok o,5 cm. Wycinamy ciasteczka za pomocą foremek i układamy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Ciasteczka pieczemy ok 10 minut w 180 stopniach. Studzimy.
W tym czasie przygotowujemy lukier. Białka, cukier puder i sok z cytryny przekładamy do misy miksera. Miksujemy razem na niskich obrotach ok 10 minut, aż lukier nie będzie miał widocznych ziarenek cukru i będzie lśniąco biały. Lukier rozdzielamy do miseczek i mieszamy z barwnikami.
Dekorujemy ciasteczka.
Smacznego!
2 Responses
Gdzie tam upiornej! Są przeurocze! 😀
Hehe no w sumie nie wyszło aż tak upiornie 😉