Ciasteczka, które do złudzenia przypominają brzoskwinie. Ciasteczka są bardzo słodkie, ale ja właśnie takie lubię! Inspiracja.
Składniki: (30-35 szt)
4 jajka
250 ml oleju rzepakowego
220 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 g mąki + 4 łyżki
Nadzienie:
1 szkl nutelli
Dodatkowo:
1 szkl mleka
żółty barwnik spożywczy
czerwony barwnik spożywczy
pomarańczowy barwnik spożywczy
Jajka roztrzepujemy z cukrem i olejem. Dodajemy ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia i 4 łyżki mąki. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na godzinę.
Po tym czasie dodajemy resztę mąki i mieszamy aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję. Będzie dość lepiące. Ręce oprószamy mąką i formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, które układamy w 2-3 cm odstępach na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.
Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach.
Gotowe ciasteczka studzimy całkowicie.
Za pomocą małej łyżeczki wydrążamy w nich dołki. Okruszki ciasta pozostawiamy.
Nutellę przekładamy do miseczki, mieszamy z okruszkami ciasta.
Tak przygotowanym nadzieniem smarujemy ciasteczka wypełniając dołki. Sklejamy je ze sobą.
Mleko rozlewamy do 3 osobnych miseczek i do każdej dodajemy barwnik.
Ciasteczka maczamy ( ale bardzo szybko) w mleku z barwnikami, a następnie w obtaczamy w cukrze.
Odkładamy na kratkę.
Z kolejnym dniem ciasteczka miękną.
Smacznego!
2 Responses
Prześliczne maleństwa!
Dziękuje ślicznie 😉