Przepyszne churros, możemy podać je z czekoladą lub gotowanym mlekiem skondensowanym. Idealne na tłusty czwartek.
Składniki:
240 ml wody
50 g masła
2 łyżki cukru demerara
szczypta soli
1 i 1/8 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
+ czekolada gorzka lub mleczna( u mnie pół na pół)
Do rondelka dodajemy wodę, masło,cukier, ekstrakt i sól, podgrzewamy aż masło i cukier się rozpuszczą. Mąkę mieszamy z cynamonem i dodajemy do rondelka. Zdejmujemy z ognia i mieszamy drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia.Po tym czasie miksujemy z jajkami. Ciasto będzie dość gęste.Przekładamy je do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
W garnku rozgrzewamy olej (do temp.175 stopni) i wyciskamy na gorący churros. Smażymy na złoty kolor. Wykładamy na papierowy ręcznik do odsączenia.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
Podajemy gotowe churros razem z czekoladą.
Przed podaniem można je także posypać cukrem pudrem, ja tego nie zrobiłam, bo z czekoladą były wystarczająco słodkie.
Smacznego!