Proste i lekka pizza ze świeżą rukolą, która dzięki swojemu ostremu posmakowi nada jej charakteru.
Składniki:
Ciasto:
15 g drożdży
100 ml mleka
1 łyżka cukru
3 łyżki mąki
250 g mąki
ciepła woda
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
Na pizze:
sos pomidorowy z bazylią
20 dag pieczarek
1 cebula
kilka plasterków szynki
2-3 papryczki pepperoni
1/2 kostki fety
1 czerwona cebula
1/2 strąka czerwonej papryki
rukola Fit&Easy
Drożdże rozkruszamy do miseczki, ucieramy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i mąkę, mieszamy żeby nie było grudek i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut. Pieczarki i cebulkę drobno siekamy i podsmażamy doprawiając solą i pieprzem do miękkości. Odstawiamy. Po tym czasie zaczyn mieszamy z mąką, oliwą i solą, dodajemy tyle ciepłej wody by powstało gładkie i elastyczne ciasto. Wałkujemy, placki smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy wcześniej podsmażonymi z cebulką pieczarkami. Rozkładamy szynkę, talarki cebuli, kawałki papryki i pepperoni oraz posypujemy całość rozkruszoną fetą. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy świeżą rukolą Fit&Easy i podajemy z dowolnym sosem.
Smacznego!
2 Responses
chrupiąca najlepsza
Bardzo fajny cieniutki spód i pysznie skomponowałaś składniki, super 🙂