Coś dla miłośników wiśni i odważnych połączeń. Taki chłodnik podać możemy na deser, a na pewno zaskoczymy sowich gości. Inspiracja „Kuchnia węgierska”.
Składniki:
600 g wiśni
330 ml soku wiśniowego
150 g cukru
20 g skrobi ziemniaczanej
+
słodka śmietanka do dekoracji
świeże płatki róży
Toblerone White
Wiśnie myjemy, drylujemy i wkładamy do garnka. Zasypujemy cukrem i zalewamy sokiem z wiśni. Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie przecieramy wiśnie przez sito, przekładamy ponownie do garnka i zagotowujemy. Skrobię ziemniaczaną mieszamy z odrobiną wody i dodajemy do przetartych owoców. Gotujemy 10 minut. Gotową zupę całkowicie schładzamy. Przed podaniem dekorujemy słodką śmietanką, płatkami róży i posypujemy pokrojonym w kawałeczki Toblerone.
Smacznego!
4 Responses
Kulinarna rozpusta. Zjadłabym całą wazę 🙂
To zapraszam trochę zostało ;p
Świetny pomysł- uwielbiam i wiśnie i toblerone:))
jak uwielbiasz to na pewno ci zasmakuje polecam 😉