Uwielbiam świeżą, mięciutką chałkę z masełkiem.Ta wyszła świetna, ładnie wyrosła, ma chrupiącą skórkę i miękki środek.
Składniki:
275 g mąki
20 g drożdży
1 płaska łyżeczka soli
1/4 szklanki mleka
1 jajo małe
1 łyżka masła
5 łyżek wody
4 łyżki cukru
żółtko
+ kruszonka z 1 łyżki mąki+1 łyżki cukru+1 łyżki masła
Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy wszystko z mąką, żeby nie było grudek. Zostawiamy na ok 20 minut do wyrośnięcia. W misce mieszamy mąkę,wyrośnięty zaczyn, jajko, cukier, sól, roztopione masło oraz wodę. Wyrabiamy jednolite ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 h. Ciasto dzielimy na 3 części. Zaplatamy warkocz,dobrze zlepiamy końce i zawijamy pod spód. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Stawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia ponownie. Po tym czasie wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy kruszonką pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego !
Jedna odpowiedź
Piękna, puszysta chałka, też lubię !