Menu+

California roll sushi z pihiladelphią i szczypiorkiem

Opublikowano 22 maja, 2012 w Dania główne, Przystawki i przekąski



Jeżeli ktoś z was jeszcze nie próbował sam robić sushi to zachęcam. To wcale nie jest takie trudne. Te sushi które prezentuje poniżej to mój wymysł, jak dla mnie trafione.

Składniki:
gotowy ryż do sushi
płat nori
serek philadelphia
szczypiorek
łosoś wędzony
mata do zawijania
folia aluminiowa lub spożywcza

Zaczynamy od ułożenia sobie maty. Na matę kładziemy kawałek foli jej wielkości. Kładziemy płatek nori. Na całej powierzchni cienko rozkładamy ryż, maczając ręce w wodzie żeby się nam nie lepił do nich. Odwracamy płat z nori na druga stronę. Tak żeby ryż dotykał folii. Z drugiej strony całą powierzchnię smarujemy serkiem philadelphia , posypujemy posiekanym szczypiorkiem i kawałkami łososia. Całość zwijamy ciasno za pomocą maty i folii. Kroimy na 8 kawałków.

Smacznego !

 

Print Friendly, PDF & Email



5 komentarzy

  1. Dopóki sama nie przygotowałam sushi, nie zdawałam sobie sprawy, że jest to takie proste 🙂 Teraz uwielbiam je i mogłabym je jeśc codziennie. Najbardziej lubię z surimi i świeżym ogórkiem. Oj, chyba sobie dziś zrobię… 🙂
    Miłego dnia 🙂

    • Odkładnie dopóki się samemu nie spróbuje to może się wydawać czarną magią, a potem kwestia wprawy i z czasem wychodzą ładniejsze.

  2. Wygląda pięknie 🙂

  3. Hmmm, ciekawe. Czekam na więcej

    • Na blogu jest dużo przepisów na sushi i na pewno będzie ich więcej 😉

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *