Brownie z masłem orzechowym i orzechami pekan, szybko się robi i szybko znika
Składniki:
Masa z masłem orzechowym:
3/4 szkl masła z orzeszków ziemnych – niesolonego
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki soli
Masa czekoladowa:
170 g czekolady gorzkiej
1/2 szkl oleju rzepakowego
3 jajka
1/4 szkl brązowego cukru
1/4 szkl syropu klonowego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2/3 szkl mąki
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
+ dodatkowo
50 g orzechów pekan posiekanych
kilka orzechów pekan w całości
W jednej miseczce mieszamy masło orzechowe, syrop klonowy, olej, ekstrakt z wanilii i sól. Odstawiamy na bok.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia. Jak przestygnie mieszamy z resztą składników na masę czekoladową oraz posiekanymi orzechami. Blaszkę o wymiarach 25 x 25 wykładamy papierem do pieczenia.
Wylewamy ciasto czekoladowe i nakładamy kleksy z masy orzechowej.
Wykałaczką robimy na cieście „Esy floresy”. Układamy na wierzchu orzechy pekan w całości.
Pieczemy ok 25 – 30 minut w 170 stopniach.
Smacznego!