Przepyszne brownie z serkiem mascarpone, który nadaje mu puszystości. W smaku trochę przypomina sernik, a że ja uwielbia serniki to dla mnie niebo w gębie, a do tego szybko się robi.
Składniki:
3 tabliczki mlecznej czekolady
garść groszków czekoladowych
125 g serka mascarpone
3 jajka
200 g margaryny
200 g cukru pudru
130 g mąki
szczypta soli
odrobina pasty waniliowej lub ekstraktu
2,5 tabliczki czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej razem z margaryną. Studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy pastę waniliową oraz roztopioną czekoladę z margaryną i serek mascarpone. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę i znów mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę przekładamy do formy do pieczenia, wierzch posypujemy groszkami czekoladowymi. Ciasto pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
3 Responses
Cudownie czekoladowe! I takie zachęcające do zjedzenia tu i teraz:)
Przepraszam, kiedy dodje mascarpone? Czytam i czytam i nigdzie tego nie widze :).Pozdrawiam.
Gdzieś zjadłam całe mascarpone 😉 już poprawione