Menu+

Boeuf Strogonow

Opublikowano 3 listopada, 2015 w Dania główne



strogonow

Pomysł na obiad? to może sycące danie z wołowiną i warzywami, pełne smaków i aromatów czyli boeuf strogonow. Polędwica wołowa, pieczarki, cebulka, papryka i ogórek kiszony, to wszystko duszone w bulionie z dodatkiem koncentratu pomidorowego.

Składniki:
400 g polędwicy wołowej
2 nieduże cebule
200 g pieczarek
400 ml bulionu drobiowego
3 ogórki kiszone
1 papryka
koperek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki słodkiej papryki w proszku (najlepiej wędzonej)
1 łyżka ostrej papryki w proszku (najlepiej wędzonej)
sól, pieprz

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pokrojoną cebulę solimy i szklimy na głębokiej patelni. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli. Smażymy razem ok 3 minuty.
Na oddzielnej patelni przesmażamy oczyszczone z błon i pokrojone w paski mięso wołowe. Szybko z każdej strony, żeby zamknęło soki. Jak się zrumieni to dopiero solimy i przekładamy do cebuli i pieczarek. Zalewamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą oraz słodką. Dodajemy koncentrat i zagotowujemy.Zmniejszamy ogień i dusimy aż polędwica zrobi się miękka. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone ogórki i paprykę.
Podajemy posypane świeżym koperkiem.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



1 komentarz

  1. Umm pycha

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *