Pyszne bliny, idealne na letnie śniadanie. Jeżeli mamy mrożone maliny można cieszyć się też nimi zimą 😉
Składniki:
300 g malin
3 jajka
50 g cukru
125 g mąki
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
200 ml mleka
+ cukier puder do podania
Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywna pianę. Żółtka mieszamy z mąką, solą i mlekiem, dodajemy do piany z białek i delikatnie mieszamy. Wrzucamy oczyszczone maliny, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy bliny na złoto z obu stron, przed przewróceniem posypujemy cukrem pudrem z każdej strony. Smażymy na małym ogniu, by nie były surowe w środku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
3 odpowiedzi
Oj, chyba coś ci ucięło przepis… Smażysz te bliny bez tłuszczu? Bo ja sobie nie wyobrażam smażyć choćby bez posmarowania patelni odrobinką oleju rzepakowego (nie robi to zbyt dużej różnicy pod kątem kalorycznym, a akurat olej rzepakowy jest dość dobry dla zdrowia – ma dużo omega-3 :))
Racja ucięło większość przepisu 😉
ja akurat smażyłam na masełku z odrobiną oleju, żeby się nie paliło