Pyszne i chrupiące bezy w kształcie czapek mikołaja.
Składniki:
6 białek
300 g cukru pudru
szczypta soli
kilka kropel soku z cytryny
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
czerwony barwnik ( ja użyłam Wiltona w żelu)
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy skrobię i sok z cytryny.
Połowę masy przekładamy do oddzielnego naczynia i bawimy na czerwono.
Masy przekładamy do rękawów cukierniczych. Czerwoną z końcówką w kształcie gwiazdki, a białą w kształcie koła.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy najpierw białe koła, na to czerwone stożki i na końcu mała białą kuleczkę tak by przypominało to czapkę mikołaja.
Pieczemy ok 90 minut w 120 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy najlepiej na noc w piekarniku do przeschnięcia.
Smacznego!