Chrupiący, kokosowy torcik w smaku przypominający rafaello. Przepis z moich wypieków.
Składniki:
Blaty:
6 białek
1,5 szkl cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 szkl zmielonych migdałów
1/2 szkl płatków migdałowych
Krem:
160 ml kremówki
450 g mascarpone
2/3 szkl cukru pudru
1 szkl wiórków kokosowych
3 łyżki likieru kokosowego
Białka na blaty ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier puder. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksujemy. Do masy wsypujemy zmielone migdały i delikatnie mieszamy. Na blachach do pieczenia kładziemy papier i rysujemy na każdym okrąg o średnicy ok 22 cm. Musimy mieć 3 takie okręgi. Na każdym okręgu rozsmarowujemy bezę. Każdy posypujemy po wierzchu płatkami migdałowymi. Blaty pieczemy ok 1,5 h w 150 stopniach z termoobiegiem.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy całkowicie.
Przygotowujemy krem. Śmietanę i kremówkę umieszczamy w misie miksera i ubijamy aż powstanie dość gęsty krem. Na koniec dodajemy cukier puder, wiórki kokosowe i likier. Mieszamy.
Blaty przekładamy kremem kokosowym, trochę kremu wykładamy na wierzch i posypujemy płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi. Schładzamy w lodówce.
Smacznego!
2 Responses
Bardzo lubię Rafaello. Zazwyczaj robię na biszkopcie albo krakersach ale Twoja bezowo- migdałowa wersja bardzo do mnie przenawia:)
polecam zawsze mozna wykorzystac niepotrzebne bialka