Jeden z pomysłów na ciekawe wielkanocne wypieki. Piękny bezowy wianek z gniazdek wypełnionych czekoladowymi jajeczkami z pysznej chrupiącej bezy. Inspiracja.
Składniki:
5 białek
250 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
+ do ozdoby cukrowe jajeczka
Białka ubijamy na sztywna pianę z solą. Dodajemy pomału cukier, aż uzyskamy lśniącą, sztywna pianę. Dodajemy sok z cytryny i mąkę, ubijamy.
Na papierze do pieczenia rysujemy krąg o średnicy ok. 20 cm. Masę z białek przekładamy do szprycy i wyciskamy na namalowany okrąg tworząc jakby gniazdka i łącząc je ze sobą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na ok 2-3 h. Trzeba sprawdzać czy beza jest dobrze wyschnięta – wtedy jest dobra. Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiach. Ozdabiamy czekoladowymi jajeczkami.
Bezę przygotowujemy jak najpóźniej i trzymamy zamknietą w pojemniku do ciasta.
Smacznego!
2 Responses
świetne!
dziekuje i polecam