Domowy barszcz czerwony, na wigilijny stół i na co dzień.
Składniki:
1 kg buraków
1 marchewka
1 pietruszka
1 kawałek selera
1/ 2 pora
kilka suszonych grzybów
kilka suszonych jabłek
1/2 natki pietruszki
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu
1 kieliszek octu 10 %
Buraki obieramy ze skórki i tniemy w plastry, przekładamy do garnka. Skrapiamy octem.Dodajemy posiekane i obrane ze skórki marchewkę, seler i pietruszkę. Pora przekrawamy na pół i również dodajemy. Wkładamy całą pietruszkę i wrzucamy grzyby oraz jabłka.Zalewamy wodą. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Gotujemy całość ok 2 h na małym ogniu. Wywar przecedzamy i na koniec doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie octem jeżeli lubimy mocniejszy.
Najlepiej jest doprawić lekko, a potem doprawić następnego dnia, bo przyprawy mogą nie być od razu wyczuwalne, a potem się uaktywnią.
Smacznego!
Przepis na uszka z grzybami tutaj.