Pyszna warstwowa sałatka śledziowa, która zagościć może na świątecznym stole.
Składniki:
2 buraki
2 marchewki
2 ziemniaki
3 płaty śledziowe
2 jajka
6 łyżek majonezu
pieprz, sól
2 ziarna pieprzu na oczy
pasek ogórka
natka pietruszki
Płaty śledziowe moczymy przez noc w mleku. Marchewkę i ziemniaki gotujemy do miękkości bez obierania w jednym garnku. Buraki i jajka w oddzielnych. Wszystko w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy, obieramy warzywa ze skórki i jajka ze skorupki. Marchewkę, buraki i jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach i przekładamy do oddzielnych miseczek. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i również przekładamy do oddzielnej miseczki. Odsączone filety śledziowe kroimy również w drobną kosteczkę. Do marchewki, buraków i ziemniaków dodajemy po 2 łyżki majonezu i doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy dokładnie. Do okrągłych miseczek jednej większej, drugiej trochę mniejszej (np. kokilek) wykładamy pierwszą warstwę z buraków, kolejną z marchewki, następną z ziemniaków i ostatnią ze śledzi. Przykładamy do kokilek talerz, odwracamy do góry nogami i wykładamy sałatkę tak by stworzyć bałwanka. Na wierzchu posypujemy startym jajkiem, ozdabiamy odrobiną marchewki tworząc nosek, odrobiną buraka tworząc guziczki i z ziaren pieprzu robimy oczy. Pasek ogórka wywijamy tak by powstał szalik. Obok układamy natkę pietruszki, która imituje miotełkę.
Smacznego!