Menu+

Baklava

Opublikowano 14 maja, 2013 w Ciasta, Desery



SONY DSC

Wspaniały deser z kuchni tureckiej.

Składniki:
450 g ciasta filo
250 g orzechy włoskich
50 g orzechy laskowych
1 łyżka cynamonu
2 łyżki cukru
150 g masła
1 garść pistacji
Na syrop:
1 szklanka cukru
1/2 szklanka wody
1 łyżka soku z pomarańczy

Na początku przygotowujemy syrop. Wodę z cukrem i sokiem z pomarańczy wlewamy do rondelka i gotujemy jakieś 10 minut do rozpuszczenia się cukru i lekkiego zgęstnienia. Odstawiamy syrop do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie do blendera wrzucamy orzechy, cynamon i cukier i wszystko miksujemy na drobne kawałki.Przygotowujemy formę , którą smarujemy masłem, na to układamy 8 płatów ciasta każdy uprzednio smarując roztopionym masłem. Po tym dajemy połowę orzechów i przykrywamy to znowu tym razem 6 płatami ciasta , oczywiście każdy smarując masłem. Dajemy resztę orzechów i przykrywamy 12 płatami ciasta, które dalej smarujemy masłem. Ostania warstwę tez smarujemy.Ciasto nacinamy przed pieczeniem, ponieważ potem będzie to trudne w dowolne kształty. Pieczemy w 140 stopniach do zezłocenia , ja robiłam mala porcję i piekłam ją tylko jakieś 30 minut w termoobiegu góra i dół , większa na pewno będzie piekła się dłużej. Po wyjęciu od razu polewamy syropem i posypujemy posiekanymi pistacjami.
Smacznego!
Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *