Menu+

Bakaliowiec

Opublikowano 20 grudzień, 2013 w Boże Narodzenie, Ciasta



bakaliowiec

Pyszny keks, który składa się praktycznie z samych bakalii. Nie jest twardy, z każdym dniem mięknie i smakuje lepiej. Można go więc przygotować dużo wcześniej i trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Źródło: Dobre Rady.

Składniki:
100 g kandyzowanego ananasa
100 g kandyzowanej papai
200 g suszonych śliwek
150 g rodzynek
100 g kandyzowanych wiśni
100 g suszonych moreli
30 g orzechów włoskich
30 g orzechów laskowych
30 g pistacji
100 g migdałów
100 g cukru
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
3 jajka
3 -4 łyżki mąki
opakowanie przyprawy do piernika
kilka kropli aromatu do ciast (dowolnego)
cukier puder

Wszystkie bakalie mieszamy w misce. Większe takie jak śliwki, morele i orzechy wcześniej kroimy na mniejsze kawałki. Do bakalii dodajemy mąkę, cukier i przyprawę do pierników. Wlewamy jajka roztrzepane z aromatem. Łączymy do połączenia składników. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę, dociskamy. Pieczemy ok 75 minut w 150 stopniach. Studzimy w formie. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *