Z masy cukrowej można wyczarować różne cuda, polecam jeżeli ktoś nie próbował jeszcze swoich sił z masą cukrową.
Składniki( 12 muffinek):
Ciasto :
300g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
200 g cukru
1 jajko
180 ml mleka
125 ml oleju
Masa cukrowa:
350 – 400 g cukru pudru
50 g glukozy w proszku
2 łyżeczki żelatyny
5 łyżek zimnej wody
+ barwniki spożywcze
kolorowe groszki
Składniki na ciasto mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej dość gęstej masy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy do 2/3 wysokości masą. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia.
Przygotowujemy masę cukrową. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy żelatynę, gdy napęcznieje dodajemy glukozę i podgrzewamy razem na wolnym ogniu do rozpuszczenia ( nie zagotowujemy !!) .Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do ostudzenia.
Do pojemnika blendera wsypujemy 200 g cukru pudru i dodajemy przestudzoną masę. Mieszamy.
Stolnice posypujemy cukrem pudrem i wykładamy masę, zagniatamy dodając stopniowo resztę cukru pudru. Dodajemy go tak naprawdę tyle by masa przestała się kleić, jeżeli dodamy za dużo masa będzie się kruszyć.
Połowę masy barwimy zagniatając z barwnikiem spożywczym na kolor różowy. Wałkujemy dość cienko i za pomocą foremki wycinamy mniejsze i większe kwiatki. Pozostawiamy w foremce z zagłębieniem wy się utwardziły i listki pozostały uniesione do góry.
Ostudzone muffinki pokrywamy na wierzchu dość cienko rozwałkowaną masą cukrową, na której odciskamy pikowany wzór.
Na górze doklejamy kwiatek (wodą lub klejem jadalnym) na środku kwiatka przyklejamy groszki. Groszki przyklejamy też na pikowany wzór.
Smacznego!
6 Responses
chciałabym mieć taki talent 🙂
Dziękuję 😉
Ale ślicznie wyglądają! <3
Dziękuję )
Przeurocze:) Zazdroszczę takich umiejętności dekoracyjnych.
A dziękuję 😉