Pyszne limonkowe babeczki z kremem o smaku mohito, wykończone kwiatami zrobionymi ze świeżego ananasa.
Składniki: (10 sztuk)
70 g masła roztopionego
120 g jogurtu naturalnego
2 jajka
skórka z 1 cytryny
sok z połowy cytryny
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
80 g cukru
Masa:
200 g śmietany 36 %
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka o smaku mohito
50 ml wrzątku
+ 10 cienkich plastrów świeżego ananasa
Ananasa pokrojonego w plastry układamy w foremce na muffinki. Suszymy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni aż zrobią się chrupiące.
Stopione i ostudzone masło mieszamy z jogurtem naturalnym i jajkami do
uzyskania gładkiej masy. Dodajemy skórkę i sok z cytryny. Mąkę
przesiewamy i mieszamy solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Mieszamy z
masą jajeczno- jogurtową. Dodajemy sól.
Ciasto rozdzielamy do foremki na muffinki, wypełniając je do 3/4
wysokości. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach.
Galaretkę przesypujemy do kubeczka i zalewamy wodą. Kubek ustawiamy w
garnku z gotującą się wodą i trzymamy na ogniu aż galaretka dokładnie
się rozpuści. Przelewamy ją przez gęste sito by pozbyć się
ewentualnych grudek.
Studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy ostudzoną
galaretkę i jeszcze chwilkę ubijamy. Masę przekładamy do szprycy i
wyciskamy na babeczkach. Na wierch układamy kwiaty z ananasa.
Smacznego!
2 Responses
Bardzo fajne te kwiaty z ananasa
Dziekuje ładna naturalna ozdoba