Babeczki z kruchego ciasta wypełnione kremem z białej czekolady i musem ze świeżych malin.
Składniki:
Babeczki:
175 g mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko
100 g masła
Masa z białej czekolady:
150 g białej czekolady
125 ml śmietany kremówki
Mus z malin:
100 g malin
70 g cukru
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka soku z cytryny
50 g masła
Do ozdoby:
świeże maliny
listki melisy
Ze składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy na 30 minut do lodówki. Formę na 12 muffinek smarujemy dokładnie masłem. Ciasto wałkujemy na placek o grubości ok 1,5 cm i wycinamy koła, którymi wykładamy formę na muffinki. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach.
Kremówkę przelewamy do rondelka i zagotowujemy. Czekoladę łamiemy na kostki do miseczki i zalewamy gorącą kremówką, mieszamy dokładnie do rozpuszczenia czekolady. Studzimy i wkładamy do lodówki. Gdy masa będzie zimna ubijamy ją mikserem na sztywno.
W rondelku roztrzepujemy jajko, żółtko i cukier. Po chwili dodajemy masło i maliny, podgrzewamy aż maliny się rozpadną, a krem zgęstnieje.
Do gotowych babeczek nakładamy po łyżeczce musu z malin, następnie wypełniamy kremem z białej czekolady, na wierzch nakładamy znów mus z malin.
Ozdabiamy świeżymi malinami i listkami melisy.
Smacznego!
2 Responses
to musiało smakować nieziemsko:) mniam mniam:)
Były pyszne polecam wypróbować;p