Pyszne muffinki z kremem ze świeżych porzeczek. Nie trzeba używać barwników żeby uzyskać piękne kolory.
Składniki( 12 muffinek):
Ciasto :
300g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
200 g cukru
1 jajko
180 ml mleka
125 ml oleju roślinnego
Masa:
kostka masła
ok 375 g cukru pudru
1 szkl świeżych czarnych porzeczek
+ dżem z czarnych porzeczek
Składniki na ciasto mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej dość gęstej masy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy do 2/3 wysokości masą. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. Gdy ostygną odkrawamy z nich wierz w formę stożka i wypełniamy środek dżemem z czarnych porzeczek, przykrywamy wykrojonym kawałkiem ciasta. Świeżę porzeczki podsmażamy na patelni z odrobiną cukru. Gdy się rozpadną przeciskamy je przez gęste sito, odstawiamy do ostudzenia. Masło ubijamy na jasną puszystą masę i stopniowo dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy ostudzony sok z porzeczek tak by uzyskać pożądany kolor masy. Gotowy krem wyciskamy na babeczki i dekorujemy świeżymi porzeczkami obtoczonymi w cukrze pudrze.
Smacznego!
2 Responses
Mmmm porzeczki i to czarne! Pycha:)
Pycha pycha;)