Mrowisko
Pyszny deser, w sam raz na imprezę od którego trudno się oderwać.
Składniki:
3 żółtka
2 dag masła
250 g mąki
2 łyżki gęstej śmietany 18%
1/2 łyżki octu
1/2 łyżki spirytusu lub wódki czystej
2,5 dag miodu
2,5 dag rodzynek
1 łyżka maku
olej
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
Żółtka ucieramy z masłem, dodajemy ocet, spirytus i śmietanę. Mieszamy i wlewamy do przesianej na stolnicę mąki usypanej w kopczyk. Zagniatamy gładkie ciasto. Rzucamy o stolnice przez 10 minut, żeby je dobrze napowietrzyć.Wałkujemy cienko, składając kilkakrotnie. Wycinamy paski.Smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Układamy do osączenia na ręcznikach papierowych.Masło roztapiamy z miodem i cukrem. Z gotowych chrustów układamy stożek przelewając na przemian masłem z miodem i cukrem i posypując rodzynkami i makiem.
Smacznego!