Nie ma nic pyszniejszego na Wielkanoc niż pascha.
Składniki:
400 g tłustego twarogu
3 żółtka
1/2 laski wanilii
10 dag masła
1/2 szklanki śmietany 36 %
100 g cukru pudru
garść rodzynków
garść posiekanych migdałów
1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy
Twaróg przekładamy do gazy i obciążamy tak by ściekła serwatka, na około dobę.
Po tym czasie twaróg dwukrotnie mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy kremówkę, dalej ucierając. Masę przekładamy do garnuszka i trzymamy chwilę, aż zgęstnieje nie doprowadzając do zagotowania. Przestudzić chwilę i zmiksować z twarogiem oraz masłem na gładką masę. Dodać ziarenka z wanilii i wymieszać. Dodać bakalie i wymieszać. Przełożyć masę do sitka wyłożonego gazą i obciążyć. Postawić do lodówki na dobę.
Ozdobić skórką kandyzowaną i kawałkami czekolady.
Smacznego!