Tradycyjny żurek robimy z ziemniakami gotowanymi w wywarze, polecam inną wersję z podsmażanymi na patelni talarkami ziemniaków.
Składniki:
1,5 l bulionu drobiowo-warzywnego
500 ml zakwasu
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
3-4 ziemniaki
300 – 400g surowej białej kiełbasy
3-4 jajka ugotowane na twardo
100 ml śmietany 18 %
majeranek
pieprz
świeża natka pietruszki
Marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się bulionu razem z białą kiełbaską. Po 20 minutach kiełbaskę wyciągamy. W tym czasie na patelni szklimy cebulkę i czosnek dodajemy także kiełbaskę pokrojoną w plasterki i razem jeszcze chwilę rumienimy. Wszystko dodajemy do zupy. Wlewamy także zakwas i gotujemy ok 20 minut, doprawiamy majerankiem i pieprzem. Do zupy dodajemy pokrojone jajka i zabielamy śmietaną.
Ziemniaki kroimy w grubsze talarki i podsmażamy na złoto na patelni.
Na talerze wykładamy zupę i na wierzchu układamy podsmażone talarki ziemniaków, oprószamy świeżą natka pietruszki.
Smacznego !