Zupa ziołowa z kluseczkami
Lekka i aromatyczna zupa z ziołami i kluseczkami z parmezanem i kurkumą. W jej przygotowaniu pomogły mi nożyczki do cięcia ziół, które dostałam do testów od sklepu przyjemnegotowanie.pl. Polecam nie trzeba wtedy brudzić deski do krojenia i noża, a dla mnie im mniej zmywania tym lepiej. Nożyczki świetnie siekają zioła.
Składniki:
4 gałązki natki pietruszki
4 gałązki bazylii
4 gałązki oregano
6 szkl bulionu drobiowego lub warzywnego
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Kluseczki:
2 żółtka
2 łyżki startego parmezanu
2 łyżki mąki
gałka muszkatołowa
sól
kurkuma
Na początku przygotowujemy kluseczki. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy żółtka, parmezan, sól, gałkę muszkatołową o kurkumę. Wlewamy odrobinę ciepłej wody i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy małe wałeczki i pozostawiamy na stolicy na 30 minut, żeby przeschły.
Bulion zagotowujemy. Połowę ziół przekładamy wraz z czosnkiem i oliwą do pojemnika blendera i miksujemy na gładko. Dodajemy do bulionu.
Resztę ziół siekamy dość drobno i dodajemy do zupy.
Zagotowujemy i wrzucamy kluseczki. Gotujemy 2 minuty od wypłynięcia. Zdejmujemy z ognia doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
zaintrygowałaś mnie!
Dziękuję 🙂