Zupa ogórkowa
Pyszna, tradycyjna zupa ogórkowa, ja nie zabielam już śmietanką, taka moim zdaniem jest lepsza.
Składniki:
2 litry wody
6 skrzydełek z kurczaka
1 marchewka
1 seler
1 mały por
1 korzeń pietruszki
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
3 ziarna czarnego pieprzu
1 słoik ogórków kiszonych
3 łyżki masła
1 starta na grubych oczkach marchewka
4 pokrojone w drobną kostkę ziemniaki
1 łyżka posiekanego koperku
Do garnka wrzucamy skrzydełka, obraną i pokrojoną w cząstki marchewkę, seler, por i pietruszkę. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zalewamy zimną wodą. Gotujemy ok 3 godziny na bardzo wolnym ogniu. Przecedzamy wywar i dosalamy do smaku. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy.
Ogórki i marchewkę ścieramy na tarce grubych oczkach i podsmażamy na masełku na patelni, oprószamy pieprzem.
Dodajemy do wywaru i gotujemy aż ziemniaki zmiękną.
Zupę przelewamy do talerza i posypujemy świeżym koperkiem.
Smacznego!
Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie,trzeba przygotować zupę z kaszą : http://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/konkurs-z-nagrodami.html
Pozdrawiam 🙂
Pysznie wygląda 😉
Ogórkowa to jedna z moich ulubionych zup. 🙂 Ja jednak zabielam 🙂
a ja różnie raz tak raz nie, czasami wolę żeby była bardzo kwaskowata wtedy nie dodaję śmietany 😉 i zawsze to trochę mniej kalorii