Zupa krem z młodej kapusty z twarogowymi kiełbaskami
Dzielę się z wami kolejnym przepysznym przepisem z warsztatów kulinarnych Polskiej Akademii Kulinarnej. Tym razem przepis na pyszny i delikatny krem z młodej kapustki.
Składniki:
2 l buliony warzywno-drobiowego
1 młoda kapusta
1 duża cebula
4 ziemniaki
200 g sera białego chudego
1 jajko
60 g mąki
śmietana 30 %
1/2 pęczka koperku
cynamon
sól,pieprz
olej
masło
Ziemniaki obieramy, tniemy w kostkę, cebulę również, smażymy ok 5 minut na oleju. Dodajemy pociętą w kostkę kapustę i znów smażymy 5 minut. Zalewamy bulionem. Gotujemy 20 minut. Zabielamy śmietaną i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy, dodajemy posiekany drobno koperek. Doprawiamy.
Twaróg ucieramy z żółtkiem i mąką, doprawiamy solą oraz odrobiną cynamonu. Białko ubijamy na sztywno z solą i mieszamy delikatnie z masą. Z powstałej masy na papierze do pieczenia formujemy wałek, zwijamy w rulon i formujemy małe kiełbaski. Pieczemy ok 10 minut w 180 stopniach.
Krem podajemy z upieczonymi kiełbaskami.
Smacznego!
wow, do dopiero połączenie, musi być pysznie.
Już gdzieś widziałam ten przepis, muszę go koniecznie wypróbować, bo zapowiada się pysznie 🙂
Przepis pochodzi z warsztatów, także pewnie u jakiejś innej uczestniczki, polecam jest naprawdę zaskakująca